Bokashi-kompostering av matavfall

Bokashi-kompostering

I jakten på gode komposteringsteknikker for oss som bor i leilighet, ble jeg anbefalt å prøve bokashi-kompostering av matavfallet. Egentlig så er dette mer en fermenteringsteknikk enn en komposteringsteknikk, men resultatet blir det samme – fin og næringsrik jord!

Hvilket utstyr trenger du for å kompostere matavfall?

Du kan enten benytte en egen bøtte eller kjøpe en bokashi-bøtte. Disse bøttene er laget spesielt for denne komposteringsteknikken. Bøttene har et separat rom i bunnen der væsken samles og en tappekran, slik at du enkelt kan tappe kompostvæsken ved behov. Ved å blande denne væsken med vann har du også egenprodusert gjødsel til plantene dine! Du trenger i tillegg bokashi-strø som du skal blande med matavfallet du heller i komposteringsbøtta di. Dette er et strø som er tilsatt de aktive organismene som utfører selve fermenteringen. Du kan lage dette selv. Det finnes flere gode videoer på nettet som viser hvordan du gjør det, eller du kan kjøpe det ferdig.

Jeg valgte å kjøpe en startpakke med to bøtter og en pose med bokashi-strø for å teste dette systemet. Du kan kjøpe dette hos Bokashi Norge. Komposteringen utføres i tre trinn. Du samler sammen matavfallet du vil kompostere, og oppbevarer dette i en midlertidig bøtte gjennom dagen. En gang om dagen heller du så dette over i bokashi-bøtta sammen med litt bokashi-strø.

100+ DIY Projects For a Self-Sufficient Backyard
100+ DIY Projects For a Self-Sufficient Backyard

Fremgangsmåte ved kompostering

I motsetning til vanlig kompostering så skal bokashi-bøtta holdes lukket så mye som mulig, slik at det tilføres minst mulig luft. Vi fyller derfor bare på bøtta en gang om dagen. Hvor lang tid det tar før bøtta er full, varierer avhengig av hvor mange dere er og hvor mye komposterbart matavfall dere produserer. Hos meg tar det gjennomsnittlig to uker før kompostbøtta er full.

Fermenteringsprosessen

Når bøtta er full, sørger du for at den er ordentlig lukket, og så setter du den til sides så innholdet får stå og fermentere. Bøtta skal stå i minst to uker. Den kan også stå lenger uten at det gjør noe. Mens den første bøtta står og fermenterer, begynner du å fylle den andre bøtta på kjøkkenet. Etter ytterligere to uker er bøtte nummer to full og bøtte nummer en er klar for å tømmes og vaskes for så å returnere til kjøkkenet for ny runde. Mens bøtte nummer to får stå og fermentere.

Siste komposteringsfase

Kompostmassen som er ferdig fermentert blander du så med en like stor del gammel jord i en beholder av ett eller annet slag, og så dekker du dette med et godt lag med jord. Topplaget med jord må være rundt sju til åtte cm for at det ikke skal lukte. Så skal dette stå i noen uker mens komposteringsprosessen fullføres og den fermenterte massen brytes ned til jord. Nå skal ikke beholderen være lufttett. Denne delen av prosessen krever at det er tilgang på luft. Hvor raskt dette går avhenger litt av hva temperaturen er og hvor store biter du har kastet i komposten din. Til høyere temperatur og til mindre biter, til raskere går det. Men noen uker må du regne med. Deretter er jorden klart til bruk. Du trenger ikke blande den ut noe mer siden den allerede har fått jord tilført.

Mine erfaringer med bokashi-kompostering

Jeg var litt skeptisk til den siste delen av prosessen der kompostmassen skal stå inne uten å være tildekket av annet enn jord, men det viste seg raskt at dette gikk helt fint. Det eneste problemet jeg fikk var at jeg hadde for lite jord på toppen første gangen og da ble det litt lukt fra bøtta. Men dette ordnet seg raskt når jeg helte på et tykkere lag med jord. Jeg oppdaget også at eggeskall ikke så lett lot seg bryte ned, så det lønner seg å knuse eggeskallet i små biter før du har disse i kompostbøtta.

Det var også en liten utfordring å faktisk få vasket bøtta etter at den var tømt – da lukta den nemlig ganske kraftig! I en leilighet er det nemlig ikke bare å gå å ta hageslangen og spyle rent. Så jeg endte opp på balkongen med en vaskebøtte med grønnsåpe og nærmest skurte bøtta ren til slutt.

Det fine med denne komposteringsteknikken er at du kan ha alt matavfallet i bøtta, ikke bare det grønne. Jeg har likevel latt være å ha kjøtt og fisk i bøtta (selv om det også skal gå fint), men alt fra gammelt brød, ost og pasta til potetgull har endt i bøtta hos meg. Dermed kan du faktisk kompostere det aller meste av matavfallet fra kjøkkenet ditt. Du kan raskt få store mengder kompost hvis det er litt størrelse på husholdningen.

2 Comments

  1. Pingback: Nytt hus, ny hage – Cold Climate Garden

  2. Pingback: Hva er japansk kompostering?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *